IDEF 2025’te tanıtılan ALPİN-2, SEYYAH ve PARS VTOL sistemleri, Pasifik Teknoloji’nin mühendislik gücünü ve ihracat vizyonunu ortaya koydu. Geliştirilen yerli sistemler, savunma sanayiinde stratejik bir eşik anlamına geliyor.
Pasifik Teknoloji’nin iştiraki Titra Teknoloji, Türkiye’nin savunma sanayiindeki mühendislik gücünü ve teknolojik vizyonunu yansıtan yeni nesil insansız hava sistemleri ALPİN-2, SEYYAH Görsel Seyrüsefer Sistemi ve PARS VTOL’ü IDEF 2025’te tanıttı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla tanıtılan yerli mühendislik ürünü yeni nesil insansız hava sistemleri, Pasifik Teknoloji’nin hem teknolojik yetkinliğini hem de küresel pazarlara yönelik ihracat vizyonunu güçlü biçimde vurguladı.
Pasifik Teknoloji’nin savunma alanında faaliyet gösteren şirketi Titra Teknoloji, 22–27 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) düzenlediği basın toplantısında, savunma sanayiinde dengeleri değiştiren, yerli ve milli imkânlarla, Türk mühendisler tarafından geliştirilen ALPİN-2, SEYYAH Görsel Seyrüsefer Sistemi ve PARS VTOL’ü tanıttı.
Geliştirdiği yeni nesil sistemlerle milli üretim gücünü artırarak, ihracat odağındaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyan Pasifik Teknoloji, Ar-Ge yatırımları başta olmak üzere stratejik iş birlikleri ve yeni teknolojik girişimlere odaklanarak uluslararası pazardaki konumunu da güçlendirmeyi hedefliyor.
“Savunma sanayiimizde dengeleri değiştiren 3 yeni sistem”
Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, IDEF’te tanıttıkları yeni nesil insansız hava sistemlerinin savunma sanayine güç katacağını söyledi. Pasifik Holding olarak teknoloji yatırımlarını, yalnızca Türkiye’nin değil, küresel pazarların stratejik ihtiyaçlarına göre şekillendirdiklerini anlatan Erdoğan, savunma sanayiinden bilişim teknolojilerine, ülke için stratejik değerde yerli ve milli teknolojik ürünler ürettiklerini ifade etti. Erdoğan, “Savunma teknolojileri alanında Titra Teknoloji ile ülkemize katma değer sağlayacak projeler üretiyoruz. Stratejimiz ve vizyonumuz doğrultusunda, başta ülkemiz olmak üzere uluslararası alanda da bu özel sistemlerimizin yer alması için çalışıyoruz. Pasifik Teknoloji çatısı altında geliştirdiğimiz her yeni platform ve sistem, bizi hedeflerimize bir adım daha yaklaştırıyor. Dün tanıttığımız ve savunma sanayiimizin stratejik gücünü artırmaya yönelik ürettiğimiz bu üç platformu, Türk savunma sanayiinin geleceğini şekillendirecek önemli adımlar olarak görüyoruz. Hedefimiz, ülkemizin son yıllarda savunma sanayiinde kazandığı gücü daha da ileriye taşıyacak projeler geliştirmek ve Türkiye’nin savunma sanayiinde küresel güç olma hedefine katkı sağlamak” dedi.
Özellikle döner kanatlı insansız hava araçları ve kamikaze İHA’lar gibi yenilikçi ürünlerle hem ulusal hem de uluslararası pazarda rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını ifade eden Fatih Erdoğan, şunları söyledi “Savunma sanayi teknolojilerinde ihracatın ciromuzdaki payını yüzde 50 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Buna ek olarak da savunma sanayi alanındaki ürünlerimizi geliştirmek ve ihracat potansiyelimizi büyütmek amacıyla küresel ölçekteki savunma şirketleri ile stratejik iş birliği ve ortaklık fırsatlarını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda dün, 150 yıllık geçmişiyle Avrupa’nın önde gelen köklü savunma sanayii kuruluşlarından biri olan ve NATO standartlarında üretim yapan mühimmat ve silah sistemleri üreticisi Arsenal 2000 JSCo ile ortak üretim, teknolojik destek ve askeri modernizasyon alanlarında Stratejik İş Birliği ve İş Geliştirme Mutabakat Zaptı imzaladık. Titra Teknoloji ürünlerinin Avrupa Birliği pazarında varlık göstermesine önemli etkisi olacak bu iş birliği sayesinde, Avrupa Birliği’nin yaklaşık 800 Milyar Euro’luk savunma harcama bütçesi ve 150 Milyar Euro seviyesindeki SAFE (Security Action for Europe) programından yararlanılacak.”
Pasifik Teknoloji’den ileri sistemlerle küresel atılım
Pasifik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi ve Titra Teknoloji Kurucu Ortağı Muhammed Selman Dönmez ise, insansız hava araçları alanında özellikle sektörün daha yenilikçi ve geleceği şekillendiren alanlarına odaklanmaya önem verdiklerini belirtti. Dönmez, “IDEF 2025, Türkiye’nin teknoloji odaklı savunma vizyonunu küresel ölçekte vitrine çıkarma fırsatı sundu. Sektörün ilerisinde yer alan, öncülük eden ve yön veren ürünlere odaklanma yaklaşımımız sayesinde dün; ALPİN-2, SEYYAH Görsel Seyrüsefer Sistemi ve PARS VTOL gibi önemli ürünlerin lansmanını gerçekleştirdik. Geliştirmeye gayret ettiğimiz çözümler, hep bu vizyonun bir yansımasıydı. Bizim öncelikli görevimiz kendi askerimizin operasyonel kabiliyetini artırmak ve ihtiyaç duyduğu teknolojileri sağlamak. Bunun yanı sıra geliştirdiğimiz yenilikçi platformlarımızı ihracat odaklı stratejilerimiz doğrultusunda uluslararası pazarlarda da konumlandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.